Soorten hoortoestellen

Er zijn verschillende soorten hoortoestellen. Door moderne technieken zijn hoortoestellen steeds kleiner en beter. Van elk soort hoortoestel zijn er volop mogelijkheden in onder meer functionaliteiten, merken, prijzen, kleuren. Elk hoortoestel wordt speciaal op maat gemaakt. De audicien kan u advies geven over welk type hoortoestel het beste bij u past.

Er bestaan drie soorten hoortoestellen:

• achter het oor hoortoestellen (AHO)
• in het oor hoortoestellen (IHO)
• in de gehoorgang hoortoestellen (CIC)

 

‘Achter het oor’ hoortoestellen (AHO)

Een AHO hoortoestel wordt onopvallend achter het oor gedragen. Het hoortoestel geeft geluid door aan het oor via een dun, doorzichtig slangetje. Dit leidt naar een klein op maat gemaakt oorstukje in uw oor. Het AHO hoortoestel is het meest gangbare type hoortoestel. Dit soort hoortoestel is geschikt voor alle maten van gehoorverlies.

Er zijn ook AHO hoortoestellen met een ‘open aanpassing’. Dit type hoortoestel is kleiner dan een gewoon ‘achter het oor’ hoortoestel. Dit type hoortoestel heeft een dunner slangetje en een universeel klein oorstukje. Hierdoor bieden ze een beter draagcomfort. Ze sluiten de gehoorgang namelijk niet helemaal af, dat geeft een prettiger gevoel.

 achter het oor (aho) hoortoesteldraagstijl achter het oor (aho) hoortoesteldraagstijl achter het oor (aho) open hoortoestel
AHO hoortoesteldraagstijl AHO hoortoesteldraagstijl AHO hoortoestel met open aanpassing

 

 

‘In het oor’ hoortoestellen (IHO)

Een IHO hoortoestel wordt gedragen in de oorschelp. Het gehele, compacte hoortoestel bevindt zich in het oorstukje. Dit type hoortoestel is geschikt voor matig gehoorverlies.

In het oor (iho) hoortoestelDraagstijl in het oor (iho) half hoortoestelDraagstijl in het oor (iho) vol hoortoestel
IHO hoortoesteldraagstijl IHO hoortoestel halfdraagstijl IHO hoortoestel vol

 

Hoortoestellen in de gehoorgang (CIC)

Deze hoortoestellen zijn heel klein en worden geheel in de gehoorgang gedragen (CIC, afkomstig van de Engelse term ‘completely in the canal’). Hoortoestellen in de gehoorgang zijn daardoor praktisch niet zichtbaar. Afhankelijk van de vorm van uw gehoorgang en uw gehoorverlies is een CIC hoortoestel een mogelijkheid. De audicien kan hierover vrijblijvend advies geven.

Hoortoestel in de gehoorgang (CIC)Draagstijl hoortoestel in de gehoorgang (CIC)
CIC hoortoesteldraagstijl CIC hoortoestel

Eén of twee hoortoestellen?

Bent u aan allebei uw oren in min of meer dezelfde mate slechthorend? Dan draagt u bij voorkeur in beide oren een hoortoestel. Uw hersenen kunnen dan gemakkelijker bepalen uit welke richting het geluid komt. Ook kunnen de hersenen dan eenvoudiger verschillende geluiden onderscheiden. Uw audicien kan u hierbij goed adviseren.

Hoortoestellen eens van dichtbij bekijken?

Hoe klein zijn hoortoestellen in het echt? Wilt u de verschillende hoortoestellen eens zelf bekijken? U bent van harte welkom bij de Beter Horen winkel of servicepunt bij u in de buurt. De deskundige medewerkers informeren u graag over de soorten hoortoestellen. Of maak een vrijblijvende en gratis afspraak voor een gratis gehoortest.