Hoortoestellen prijzen

De prijzen en vergoeding van het hoortoestel zijn veranderd per 1 januari 2013. Dit is door invoering van het hoorprotocol door Zorgverzekeraars Nederland. Vanaf 2013 is de vergoeding 75% van het hoortoestel door de zorgverzekering. De eigen bijdrage is 25%.

Bij de prijs van een hoortoestel is inbegrepen:
gratis gehoortest
persoonlijke aandacht en advies voor u en uw gehoor
 maatwerk afstelling en bijstelling van uw hoortoestel
gratis het hoortoestel mee op proef (gratis ervaringsperiode)
gratis jaarlijkse APK-servicebeurt voor uw hoortoestel

Prijzen hoortoestellen

Vanaf 2013 is er het keuzeprotocol voor de hoorzorg. Dit geldt voor alle hoorwinkels in Nederland. Op basis van een uitgebreide gehoortest en vragenlijst voor auditieve zorg (het gehoor) wordt vastgesteld uw ‘zorgvraag’ is. Dit bepaalt in welke categorie hooroplossing u een hoortoestel kunt kiezen (categorie 1 t/m 5).

Afhankelijk van uw zorgverzekeraar en de categorie waarin u volgens het protocol wordt ingedeeld, ligt de eigen bijdrage voor een hoortoestel tussen 112 euro en 370 euro. Indien u bij uw zorgverzekeraar een aanvullende verzekering heeft, wordt de eigen bijdrage mogelijk nog (voor een deel) vergoed. Uw audicien kan u precies vertellen wat in uw situatie van toepassing is.

Welke categorie voor u van toepassing is, hangt af van de gehoortest (met als resultaat een audiogram) en de officiële vragenlijst. Op basis daarvan wordt onderzocht welke beperkingen u ervaart in het horen en verstaan. Evenals wat de belangrijkste (luister-) situaties zijn waarin verbetering moet komen. Welke luistersituaties zijn voor u het meest relevant? Hierover leest u meer bij: hoortoestellen per persoonlijke luistersituatie.

Het medisch eigen risico is van toepassing. Dit is 360 euro in 2014. Bij sommige zorgverzekeraars is het mogelijk om via een aanvullende zorgverzekering een gedeelte van de eigen bijdrage vergoed te krijgen.

Vergoeding zorgverzekering

Hoortoestellen behoren tot het basispakket van de zorgverzekering. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding is de voorwaarde dat er een gehoorverlies is van minimaal 35 decibel (dB) aan een oor.

Dit is ongeacht het functioneren van het andere oor. Hiermee komen ook mensen met een eenzijdig gehoorverlies voor vergoeding in aanmerking. Voor aanvullende hulpmiddelen voor het gehoor geldt per 2013 ook het criterium van 35 dB gehoorverlies op het slechtste oor.

Beter Horen werkt samen met alle zorgverzekeraars. De medewerkers in de Beter Horen winkels helpen u bij de aanvraag van uw vergoeding.

Hoortoestel fiscaal aftrekbaar

De kosten van een gehoorapparaat zijn, in bepaalde gevallen, fiscaal aftrekbaar. Een hoorapparaat is namelijk een medisch hulpmiddel. De kosten kunt u als ziektekosten opvoeren voor de inkomstenbelasting.

Meer weten over de prijzen van hoortoestellen?

De deskundige medewerkers in uw Beter Horen winkel zijn u graag van dienst bij vragen over prijzen van een hoortoestel en de persoonlijke dienstverlening.

Wilt u uw gehoor testen? Maak dan een afspraak voor een gratis gehoortest bij u in de buurt!