Hoortoestel en luistersituaties

Ieder mens geniet van geluid op zijn of haar eigen manier. De een is graag en vaak in gezelschap, terwijl de ander liever de rust opzoekt. Ook stelt iedereen andere eisen aan een hoortoestel. Uw persoonlijke hoorwensen zijn dan ook heel belangrijk op het moment dat u een hoortoestel gaat uitzoeken.

Een hoortoestel kiezen

Er bestaan veel verschillende hoortoestellen. Gehoorverlies komt immers in allerlei gradaties en soorten voor. Elke slechthorende is daarin uniek. Maar de aard en ernst van uw gehoorverlies is niet het enige uitgangspunt bij de juiste keuze van een hoortoestel.

Wanneer u besluit om een gehoorapparaat te gaan dragen is het verstandig om goed naar uw eigen situatie te kijken. Hoe leeft u en welke wensen en verwachtingen hebt u ten aanzien van een hoorapparaat?

Assortiment hoortoestellen

Beter Horen biedt hoortoestellen in alle categorieën. Vanuit het keuzeprotocol voor de hoorzorg is het per 2013 vastgelegd dat er vijf groepen zijn, gebaseerd op de ‘zorgvraag’. Dit loopt uiteen van hoortoestellen voor een relatief eenvoudige zorgvraag tot meer geavanceerde hoortoestellen bij een complexe zorgvraag en/of gehoorverlies. Dit wordt gebaseerd op een gehoortest en een officiële vragenlijst. Dit geldt bij alle hoorwinkels in Nederland.

De verschillen in hoortoestellen tussen deze categorieën staan voor de eisen die aan het hoortoestel worden gesteld. In het bijzonder aan de natuurgetrouwheid van geluid, het verstaan van gesprekken in rumoer en het luister- , draag-, en bedieningscomfort. Zo vindt u bij Beter Horen een eenvoudig hoortoestel waarmee u anderen goed kunt verstaan in stille omgevingen tot een zeer geavanceerd hoortoestel waarmee u ook in rumoerige situaties volop mee kunt doen aan sociale activiteiten en discussies.

Hoe leeft u en hoe wilt u leven? Bedenk in welke situaties u doorgaans komt en welke eisen die aan uw gehoor en dus uw hoortoestel stellen. In welke hierna beschreven situatie herkent u zich het meest?

Een hoortoestel voor eenvoudige luistersituaties

Hoortoestellen geschikt voor eenvoudige luistersituatiesBeschrijving luistersituatie: ‘Doorgaans leid ik een rustig leven, ik heb nooit veel mensen om me heen. Gesprekken voer ik meestal een op een en dan wil ik goed kunnen horen wat de ander zegt.’

Met hoortoestellen voor deze luistersituaties kunt u de ander goed verstaan tijdens een gesprek in een stille omgeving.

 

 

 

 

Een hoortoestel voor de meeste luistersituaties

Hoortoestellen geschikt voor de meeste luistersituatesBeschrijving luistersituatie: ‘Ik leid een afwisselend leven, thuis en buitenshuis. Ik wandel en fiets, alleen of met vrienden. Graag zie ik mijn familie en dan geniet ik volop van de gezelligheid. Ik wil dan niet aan mijn hoortoestel denken, handmatig instellen is niks voor mij.‘

Met hoortoestellen voor deze luistersituaties hoort u geluid op een natuurgetrouwe manier. U kunt weer actief meedoen aan discussies en sociale activiteiten.

 

 

Een hoortoestel voor alle luistersituaties (ook complexe situaties)

Alle luistersituatiesBeschrijving luistersituatie: ‘Ik ben behoorlijk actief. Winkelen, naar concerten, feestjes, vakanties, daar houd ik allemaal van. Ik trek er vaak met anderen op uit en dan wil ik iedereen goed kunnen verstaan. Maar net zo goed wil ik genieten van goede muziek en vogelgezang vroeg in de morgen.’

Met de hoortoestellen voor deze luistersituaties kunt u onder uiteenlopende omstandigheden alles goed horen en verstaan. Omgevingsgeluiden neemt u ook nog waar. Deze hoortoestellen passen hun luisterprogramma’s automatisch aan, ze verzachten het omgevingsgeluid en u kunt weer echt naar muziek luisteren.

Wilt u hoortoestellen vergelijken?

De deskundige en StAr gecertificeerde audiciens van Beter Horen geven u graag persoonlijk advies over hoortoestellen. Beter Horen is al ruim 100 jaar dé hoorspecialist en biedt altijd maatwerk. U kunt ook een gratis gehoortest doen of uitleg krijgen over welk hoortoestel het beste bij ú past.