Gehoorapparaten vergelijken

Gehoorapparaten bestaan in allerlei soorten en maten (ook bekend als hoortoestellen of hoorapparaten). Er zijn zowel volop verschillen aan de buitenkant als in de binnenkant (de techniek). De gebruikte techniek bepaalt grotendeels de prestaties van het toestel. Meer over de werking van een gehoorapparaat en de technische verschillen vindt u hieronder.

De werking van gehoorapparaten

Een gehoorapparaat is als het ware een geluidsversterker. Ieder hoortoestel bestaat uit een microfoon, versterker en luidspreker.
gehoorapparaten, zo werken ze
Daarnaast zit er in moderne gehoorapparaten ook een computerchip die het geluid omzet in een digitaal signaal. Deze chip onderscheidt hard en zacht geluid van elkaar. Zo kan zacht geluid worden versterkt terwijl harde geluiden worden onderdrukt. Hoe geavanceerder het hoorapparaat, hoe beter dit gerealiseerd wordt.

Verschillen tussen gehoorapparaten

Gehoorapparaten verschillen in de soorten tonen die ze versterken en ook in de mate waarin ze geluiden versterken. Sommige versterken vooral hoge tonen, andere meer de lage. Ook zijn er gehoorapparaten die vooral de middentonen versterken.
De meeste gehoorapparaten kunnen zo ingesteld worden dat het oor een versterkt, gefilterd, gedempt of bewerkt geluid krijgt aangeboden. Voor elk type gehoorverlies bestaat een juiste oplossing. Hieronder staan de belangrijkste specificaties van gehoorapparaten.

Gehoorapparaten vergelijken: aantal banden en kanalen

Een gehoorapparaat kan lage, hoge en middentonen versterken. Dit worden ook verschillende geluidsfrequenties genoemd. Hiervoor heeft een gehoorapparaat meerdere banden. Daarnaast bevat een gehoorapparaat kanalen om de geluiden te bewerken. Hoe meer banden en kanalen het gehoorapparaat heeft, hoe beter het hoorapparaat afgesteld kan worden op uw gehoorverlies.

Gehoorapparaten vergelijken: programma’s per luistersituatie

Een digitaal gehoorapparaat bevat in veel gevallen verschillende programma’s. Afhankelijk van de omgeving of situatie waarin u bent, kunt u dan uw gehoorapparaat zo optimaal mogelijk afstemmen. De meest geavanceerde gehoorapparaten kiezen zelf de beste instellingen per situatie. Of u nu in een rustige kamer luistert naar iemand tegenover u, of van een concert geniet, uw hoortoestel weet welke geluiden het moet versterken of juist onderdrukken.

Gehoorapparaten vergelijken: richtinggevoeligheid microfoonsysteem

Een richtinggevoelig microfoonsysteem versterkt geluiden die uit uw kijkrichting komen en filtert daarbij stoorbronnen. Zo kunt u een gesprek beter volgen omdat geroezemoes achter uw rug gedempt wordt.

Gehoorapparaten vergelijken: digitale nabewerking

Een gehoorapparaat met digitale nabewerking kan bijvoorbeeld ruis herkennen en wegfilteren. Of harde geluiden afzwakken tot een bepaalde waarde. Ook zijn er hoortoestellen die menselijke spraak herkennen en versterken ten opzichte van andere geluiden. Sommige gehoorapparaten herkennen ‘feedback’ en filteren deze weg. Met feedback wordt een zogenoemde fluittoon bedoeld. Een fluittoon ontstaat als een microfoon zijn eigen geluid opvangt.

Persoonlijk advies over gehoorapparaten

De deskundige en StAr gecertificeerde audiciens van Beter Horen vertellen u graag meer over de verschillen tussen gehoorapparaten. U kunt de gehoorapparaten bekijken en ook een gratis gehoortest doen. Beter Horen is dé hoorspecialist van Nederland en biedt altijd persoonlijk advies op maat.