Hoortoestellen

Het hebben van gehoorverlies is helemaal niet zo uitzonderlijk als u misschien denkt. Naarmate u ouder wordt, gaat uw gehoor achteruit. Gelukkig zijn er vele mogelijkheden om er wat aan te doen. En ook zo dat u zich er prettig bij voelt.

Video over hoortoestellen

In deze informatieve video vertelt audicien Kees Ahoud over hoortoestellen. Meer informatie hierover vindt u ook in het gratis informatieboekje ‘Een eerlijk verhaal’.

Hoortoestellen voor iedereen

Wanneer uit uw gehoortest blijkt dat u gehoorverlies heeft, zal de audicien u adviseren over een hoortoestel of gehoorapparaat. Er zijn veel verschillende gehoorapparaten. Wat past het beste bij uw wensen en behoeften?

Voorheen waren er twee soorten hoortoestellen: analoog en digitaal. Moderne hoortoestellen zijn digitale hoortoestellen. Deze kunnen zachte geluiden versterken, terwijl ze harde geluiden onderdrukken. Hoe geavanceerder het hoortoestel, hoe beter dit tot uiting komt.

 

 

Slechthorenden over hun hoortoestellen

U bent op zoek naar een hoortoestel dat bij u past. Dat is niet zo eenvoudig. De keuze is namelijk enorm en er bestaat nog veel onwetendheid over hoortoestellen. Misschien denkt u wel dat het lastig is om er een te dragen, dat het duur is of zelfs dat het lelijk is. Enkele klanten vertellen over hun eigen ervaringen.

Het verhaal van Wim
Wim, slechthorend en drager van hoortoestellen “Met de wielerclub beklimmen we in de zomer de bekende cols in Frankrijk en ik loop ook halve marathons. Toen ik merkte dat ik achteropkomend verkeer steeds minder ging goed ging horen, maakte ik me wat zorgen. Sporten met hoortoestellen was geen probleem, zo stelde mijn audicien mij gerust. Maar het belangrijkste is wel dat ik me met mijn hoortoestellen in het verkeer weer volledig zeker voel.”

Het verhaal van Emma
Emma, slechthorend en drager van hoortoestellen “Of ik ijdel ben? Ja, dat denk ik wel. Ik schrok dan ook wel toen ik via de KNO-arts te horen kreeg dat ik hoortoestellen zou moeten dragen. Ik kwam er gelukkig achter dat er ook voor mijn soort gehoorverlies hele mooie ‘onzichtbare’ gehoorapparaten zijn. Wat was ik daar blij mee. Ik draag mijn gehoorapparaten nu al meer dan een jaar, maar bijna niemand merkt het op. Ik heb er eigenlijk alleen maar plezier van.”

Wilt u meer weten over hoortoestellen? Bekijk vijf veelgestelde vragen en antwoorden over hoorapparaten.

Hoortoestellen op maat

Er zijn veel verschillende hoortoestellen (gehoorapparaten). Welk hoortoestel past het beste bij u? Dit zijn factoren die van belang zijn:

Het beste hoortoestel voor u wordt bepaald door:
1. uw hoortest, waarvan de resultaten worden weergegeven in een audiogram.
2. uw antwoorden op de vragenlijst over uw gehoor (officieel onderdeel van het hoorprotocol). Hierin mede wordt ingegaan op uw persoonlijke levensstijl: bent u vooral in rustige of in meer rumoerige, complexe luistersituaties? Op basis van criteria 1 en 2 wordt bepaald uit welke voorgeschreven categorie u een hoortoestel kunt kiezen. Voor elke categorie is er een hoortoestel op maat.
3. soorten hoortoestellen en eigen hoorwensen (functionaliteiten, merken, design, etc.). Ook kunt u gehoorapparaten vergelijken: de voornaamste verschillen op een rij.

De vergoeding en eigen bijdrage is veranderd per 2013 bij invoering van het hoorprotocol. Lees hier meer over hoortoestellen prijzen en over de vergoeding van de zorgverzekering.

Welk hoorapparaat is het beste? Dat hangt af van bovenstaande factoren. De kernvraag is: welk hoorapparaat past het beste bij ú? Samen met de resultaten van uw gehoortest, is de vragenlijst over uw persoonlijke luistersituaties en beperkingen in het horen bepalend voor de categorie (1 t/m 5) waaruit u een hoortoestel kunt kiezen. Wilt u preciezer weten wat dit voor u persoonlijk betekent? Uw audicien kan u hiervoor een persoonlijk advies geven.

Meer weten over gehoorapparaten?

Wilt u meer weten over gehoorapparaten of persoonlijk hooradvies? De deskundige audiciens van Beter Horen zijn u graag van dienst. Ook bent u altijd welkom voor een gratis gehoortest bij u in de buurt. Het duurt slechts 20 minuten en het is geheel vrijblijvend.