Hoorapparaten: veelgestelde vragen

Veel slechthorende mensen wachten jaren voordat ze naar een audicien gaan. Dat komt onder andere doordat er onwetendheid is over hoorapparaten (ook wel hoortoestellen of gehoorapparaten genoemd). Kan een hoorapparaat altijd gebruikt worden? Is het beter om twee hoorapparaten te gebruiken? Lees hieronder vijf veelgestelde vragen over hoorapparaten en de antwoorden erop.

Vraag 1: Zijn hoorapparaten nog steeds huidskleurig?

Als u het mooi vindt, dan kunt u nog altijd huidskleurige hoorapparaten kopen. Maar hoorapparaten zijn tegenwoordig in tal van kleuren te krijgen. Bijvoorbeeld passend bij uw haarkleur, of juist in opvallende kleuren of ontwerpen. Er zijn zelfs hoorapparaten bekroond met designprijzen en er zijn echte oorsieraden. Dat zijn speciaal versierde oorstukjes die helemaal niet meer doen denken aan een hoorapparaat.

Vraag 2: Wanneer kan ik mijn hoorapparaat beter niet gebruiken?

Er zijn situaties waarin u het hoorapparaat beter niet kunt gebruiken. Dit omdat het dan beschadigd kan raken: bijvoorbeeld in vochtige, hete of extreem stoffige omgevingen. Daarnaast zijn er ook situaties waarin het voor u niet prettig is om een hoorapparaat in te houden, ook al is het niet schadelijk voor het hoorapparaat.

De ontwikkelingen gaan hard. Er zijn tegenwoordig al hoorapparaten op de markt waarmee u onder water kunt. Vraag de Beter Horen audicien om raad. Hij/zij weet precies in welke situaties u wel of beter niet een hoorapparaat kunt dragen.

Vraag 3: Kan ik met een hoorapparaat alles weer horen zoals vroeger?

Heel eerlijk, nee, hoogstwaarschijnlijk niet. Hoorapparaten zorgen ervoor dat u te zachte geluiden weer gaat horen. En dat het geluid dat u hoort aangenaam is en dat u mensen beter gaat verstaan.

Zo goed als ons prachtig werkende binnenoor dat kan, zo ver is de hoortechniek nog niet. Maar de innovatieve hooroplossingen van Beter Horen komen er al wel heel erg dicht bij in de buurt.

Vraag 4: Kan ik hoorapparaten meteen gebruiken?

Aan elk hoorapparaat moet u even wennen. Het zal u enige tijd kosten voor u het gevoel heeft dat het geluid prettig klinkt en dat u spraak beter verstaat. U zult ook aan de bediening van het hoorapparaat moeten wennen.

Vandaar dat u uw hoorapparaat bij Beter Horen altijd gratis op proef krijgt. Dit om te wennen en om er samen met de audicien voor te zorgen dat het helemaal wordt afgesteld zoals u dat wilt.

Vraag 5: Is het beter om twee hoorapparaten te gebruiken?

Met beide oren goed kunnen horen is comfortabeler, natuurlijker en efficiënter dan horen met maar één oor. Uw hersenen zijn gewend om geluiden van beide kanten van uw hoofd op te vangen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat met twee oren het geluid beter in balans is dan met slechts één oor.

En, heel belangrijk: twee hoorapparaten zijn essentieel voor het kunnen volgen van gesprekken in rumoerige situaties en om in het verkeer te kunnen horen waar het geluid vandaan komt. Lees over de ervaringen van slechthorenden met hun hoortoestellen.

Meer informatie over hoorapparaten?

Wilt u meer weten over hoorapparaten en een persoonlijk hooradvies? De deskundige audiciens van Beter Horen zijn u graag van dienst. Het assortiment hoorapparaten is zeer uitgebreid. Zo zijn er diverse soorten, merken, prijzen en allerlei opties (functionaliteiten). Hoorapparaten zijn verkrijgbaar vanaf 0 euro (bij vergoeding zorgverzekeraar).

Uw persoonlijke luistersituaties zijn van belang bij het bepalen welk hoorapparaat het beste bij u past. Bekijk zelf hoe de verschillende soorten hoortoestellen eruit zien, zowel in het oor (IHO) als achter het oor (AHO). Of wilt u de techniek van gehoorapparaten vergelijken? Het hoortoestel op maat is kortom een unieke hooroplossing, dat bovendien specifiek afgesteld is op het eigen gehoor.