Slechthorendheid

Wist u dat 1,5 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder slechthorend zijn? Veel mensen hebben geen hoortoestel, terwijl er gewoon een oplossing voor slechthorendheid is. Over slechthorendheid bestaat nog veel onwetendheid. Wanneer moet ik mijn gehoor laten testen? Is het schadelijk om het dragen van een hoortoestel uit te stellen? Lees hieronder vijf veelgestelde vragen over slechthorendheid.

Vraag 1: Hoeveel Nederlanders zijn slechthorend?

Naarmate u ouder wordt, vermindert uw gehoor. Volgens TNS NIPO-onderzoek zijn 1,5 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder slechthorend. Zij kunnen baat hebben bij een hoortoestel. Maar slechts 500.000 Nederlanders dragen een hoorapparaat. Helaas passen de meeste mensen dus hun leven aan het gehoorverlies aan: ze accepteren de vervelende beperkingen. Dit terwijl er gewoon een hooroplossing is voor hun slechthorendheid.

Vraag 2: Wanneer moet ik mijn gehoor laten testen?

Zodra u merkt dat u minder goed hoort, of wanneer u pijn aan uw oor krijgt, is het goed om uw gehoor te laten onderzoeken. Met pijnklachten kunt u het best bij uw huisarts terecht. Voor een hoortest kunt u naar een audicien. Die kan – net als de huisarts – op basis van uw klachten een inschatting maken of een bezoek aan een KNO-arts of een audiologisch centrum verstandig is.

Vraag 3: In een rustige omgeving versta ik alles, maar in een rumoerige omgeving niet. Hoe kan dat?

Het vermogen van het oor om spraak te filteren uit omgevingslawaai is door de slechthorendheid verminderd. Bij mensen met een relatief klein gehoorverlies kan dit al voorkomen.

Vraag 4: Is het schadelijk om bij slechthorendheid het dragen van een hoortoestel nog even uit te stellen?

Nee, maar u hebt er wel het meeste profijt van als u meteen een hoortoestel gaat gebruiken zodra slechthorendheid bij u is vastgesteld. Ten eerste omdat u de ander dan weer kunt verstaan. Ten tweede kunnen het oor en de hersenen het ‘nieuwe’ geluid van het hoortoestel beter verwerken wanneer u nog redelijk goed hoort, dan wanneer het gehoor al meer achteruit is gegaan.

Vraag 5: Ik hoor nog wel goed, maar heb moeite met verstaan. Hoe zit dat?

Slechthorendheid wil niet alleen zeggen dat iemand geluiden niet meer hard genoeg hoort. Het kan ook zijn dat iemand vervormde, doffe of juist heel scherpe geluiden hoort. Zachte geluiden onderscheidt een slechthorend oor vaak niet meer zo goed, harde geluiden juist wel. Harde geluiden kunnen zelfs pijn doen. Schreeuwen in het oor van een slechthorend persoon is dan ook uit den boze.

Meer informatie over slechthorendheid?

Wilt u meer weten over slechthorendheid en een persoonlijk hooradvies? De audicien van Beter Horen is u graag van dienst. Ook bent u altijd welkom voor een gratis gehoortest. Het duurt slechts 20 minuten en het kan bij elke Beter Horen winkel bij u in de buurt.