Veel mensen zien een beetje gehoorverlies niet als een probleem. Als ze de tv niet zo goed meer kunnen horen, dan wordt de afstandsbediening gepakt en de tv wat harder gezet. Kunnen ze gesprekken op een verjaardag wat minder goed volgen, dan knikken ze gewoon eens vriendelijk. Maar dat beetje gehoorverlies kan flinke gevolgen hebben.
Gevolgen van een verminderd gehoor
Geluid heeft namelijk belangrijke functies in ons leven. Geluid verbindt ons met onze omgeving en waarschuwt ons voor gevaar. Door geluid kunnen we ons oriënteren, het geluid van onze stem geeft ons identiteit. En heel belangrijk, geluid maakt emoties bij ons los. Geen wonder dat zelfs een klein beetje gehoorverlies al beperkingen oplevert.
Wanneer spreken we van gehoorverlies?
Geluidssterkte of intensiteit van geluid wordt weergegeven in aantallen decibel (afgekort dB).
Een gesprek: 40 decibel | De stofzuiger: 80 decibel | Opstijgend vliegtuig: 140 decibel |
De mate van gehoorverlies wordt ingedeeld in categorieën van aantallen decibel (dB) gehoorverlies. Iemand die aan het beste oor een gehoorverlies van 20 tot 90 decibel heeft, is slechthorend.
Categorieën met mate van gehoorverlies:
• 0 tot 20 dB gehoorverlies: normaalhorend
• 20 tot 35 dB gehoorverlies: licht slechthorend
• 35 tot 70 dB gehoorverlies: gemiddeld slechthorend
• 70 tot 90 dB gehoorverlies: ernstige slechthorendheid
• vanaf 90 dB gehoorverlies: doof
Door gehoorverlies minder actief
Veel mensen die slechthorend zijn herkennen het: ze denken dat ze alles goed verstaan en begrijpen. Maar dan reageert hun gesprekspartner toch anders dan verwacht. Dat maakt onzeker. Sommige slechthorenden vinden het steeds lastiger om in gezelschap te zijn en gaan het contact met de buitenwereld vermijden.
Gehoorverlies maakt moe
Iemand die slechthorend is moet zich extra inspannen om alles goed te kunnen horen. Dit kost veel energie, hij of zij voelt zich ’s avonds vaak vermoeid.
Gehoorverlies geeft onveilig gevoel
De sirene klinkt ver weg, maar dan blijkt de ambulance toch plotseling heel dichtbij. Of geluiden die overal vandaan lijken te komen. Iemand die slechthorend is kan de geluiden niet meer goed plaatsen. Dit geeft een onveilig gevoel.
Gehoorverlies zorgt voor miscommunicatie
Relaties zijn gebaat bij goede communicatie. Als een van de partners kampt met gehoorverlies kan dat veel ergernis veroorzaken. De één heeft het gevoel niet gehoord te worden, de ander doet zijn best maar voelt zich niet begrepen.
Twijfels over uw gehoor?
Wanneer u een of meerdere van bovenstaande situaties herkent, is het verstandig om eens een gratis gehoortest te doen. Dan weet u meteen hoe uw gehoor ervoor staat. Met de resultaten van de gehoortest, het audiogram, kan de audicien u hooradvies geven.