Gehoor

Veel mensen ervaren slechthorendheid. In Nederland zijn circa 1,5 miljoen mensen slechthorend, dat is 10 procent van de mensen. Dit aantal zal de komende jaren toenemen door de vergrijzing, lawaai op de werkplek en lawaai in de vrije tijd. Wilt u weten hoe uw gehoor is? Test het gratis bij u in de buurt.

Video over het gehoor

In deze informatieve video vertelt audicien Kees Ahoud over het gehoor en slechthorendheid. Meer informatie hierover vindt u in het gratis informatieboekje ‘Eén en al oor’.

Goed zien én goed horen

Hoeveel mensen kent u die een bril dragen? Iedereen vindt het normaal om naar een opticien te gaan als zijn ogen achteruit gaan. En als het gehoor minder wordt? Dan is de stap om naar een audicien te gaan opeens heel groot. Terwijl een goed gehoor net zo belangrijk is als goed zien.

Een bepaalde mate van gehoorverlies is helemaal niet uitzonderlijk. Vroeg of laat krijgt iedereen er mee te maken. Slechthorendheid kan op veel manieren ontstaan. Oorzaken van een slecht gehoor kunnen zijn:

  • slechthorend door lawaai, zoals op het werk of door harde muziek
  • lawaaibeschadiging en suizende oren door motorrijden
  • slechthorendheid door ouder worden
  • slechthorendheid door aandoeningen aan het gehoor, zoals tinnitus (oorsuizen)

Test uw gehoor in vijf vragen

Twijfel niet aan uw gehoor. Een korte test in vijf vragen:

1. Kunt u een ander goed verstaan in een rumoerige omgeving?
2. Zeggen anderen u weleens dat uw televisie hard aanstaat?
3. Voelt u zich ongemakkelijk in een rumoerige omgeving (wanneer verschillende mensen tegelijkertijd praten)?
4. Heeft u vaak het gevoel dat de mensen met wie u praat niet duidelijk genoeg articuleren?
5. Kunt u een ander slecht verstaan in een rumoerige omgeving? Bijvoorbeeld wanneer u op straat loopt, op een verjaardag bent of wanneer u auto rijdt.

Heeft u meerdere vragen met ‘ja’ beantwoord? Twijfel niet aan uw gehoor en doe een gratis gehoortest bij u in de buurt.

Geluiden en het gehoor

De wereld zit vol geluiden. Sommige daarvan registreert u bewust, andere geluiden worden door uw hersenen gefilterd. Op een bankje in het park zult u meer horen dan in een rumoerig café.

Ieder mens geniet van geluid op zijn of haar eigen manier. Er zijn volop, uiteenlopende persoonlijke luistersituaties die afhankelijk zijn van de persoonlijke levensstijl. Van eenvoudige, rustige luistersituaties tot complexe, soms rumoerige situaties. Van een gesprek met iemand in een rustige ruimte tot een vergadering met collega’s. Van een avond op de bank met tv aan tot een volle kamer op een verjaardagsfeest. Van wandelen in de natuur tot het bezoek aan een concert.

Meer weten over het gehoor?

Wilt u direct weten hoe het met uw gehoor is? Maak een vrijblijvende afspraak voor een gratis gehoortest. Het duurt slechts 20 minuten bij elke Beter Horen winkel bij u in de buurt. Of doe een snelle online hoortest in 5 minuten.

Met de resultaten van de gehoortest, het audiogram, kan de audicien u advies geven of en welk hoortoestel het beste bij u en uw gehoor past. Het hoortoestel op maat voor u, is ook afhankelijk van uw persoonlijke luistersituaties en levensstijl.