Audiogram

Een audiogram is een grafiek waarin de resultaten van een gehoortest staan. Wat kunt u eruit afleiden?

Audiogram van een gehoortest

Met het woord ‘audiogram’ wordt meestal een toonaudiogram bedoeld. Dit maakt een audicien tijdens een gehoortest om te zien hoe het met uw gehoor is. Zowel van het linkeroor als van het rechteroor wordt een audiogram gemaakt.

In een grafiek staat op de horizontale as de toonhoogte, gemeten in Hertz (Hz).Op de verticale as staat de geluidsintensiteit, gemeten in decibel (dB). Hoe hoger de intensiteit, des te harder is het geluid. De y-as begint bovenaan met 0 decibel. Dat is het zachtste geluid dat een volwassene met een normaal gehoor kan horen. De y-as eindigt bij 120 decibel, dat staat voor een enorme herrie die bij de meeste mensen pijn doet aan het gehoor.

Audiogram met toelichting

Een spraakaudiogram

Voor het aantonen van gehoorverlies, kan een audicien verschillende soorten audiogrammen maken. Een toonaudiogram laat zien hoe goed u geluiden hoort, echter niet in hoeverre u anderen verstaat. Hiervoor maakt de audicien een spraakaudiogram. Dit geeft aan hoeveel woorden u verstaat bij een bepaalde geluidsintensiteit.

Wilt u een online hoortest doen om te testen hoe goed u woorden verstaat met omringende geluiden (ruistoon)? Doe de online gehoortest op Hoorscan.nl en test het zelf in vijf minuten!

Maak uw eigen audiogram

Een audicien kan aan een audiogram zien hoe het met uw gehoor is. Veel mensen die dit laten doen, hebben al serieuze hoorklachten. Dat is jammer, want een audiogram kan helpen bij het vroegtijdig signaleren van licht gehoorverlies. Hoe eerder u dit weet, hoe eerder u iets kunt doen aan de beperkingen van gehoorverlies.

Met de resultaten van de gehoortest kan de audicien u advies geven. Heeft u mogelijk hoortoestellen nodig? Het hoortoestel op maat voor u is mede afhankelijk van uw persoonlijke luistersituaties en levensstijl.